Mole spożywcze to nieproszeni i uciążliwi goście w naszej kuchni. Poznajmy kilka sposobów, by pozbyć się ich z naszych szafek i oby już nigdy się w nich nie pojawiały.
Mole spożywcze są niewątpliwie owadami, które mogą pojawić się nawet w najbardziej sterylnej kuchni. Przynosimy je nieświadomie w wielu sypkich produktach ze sklepu. Nieodpowiednie przechowywanie żywności to również sprzyjająca okoliczność do pojawienia się naszych „niechcianych gości”. Na szczęście są sposoby na mole spożywcze.
Mole spożywcze – jak rozpoznać ich obecność?
Pierwszym widocznym znakiem, że w naszej kuchni mamy mole spożywcze, jest pojawienie się w pojemnikach z sypką żywnością typu: kasza, ryż mąka, posklejanych jak by delikatną pajęczynką, ziarenek tego produktu. Kolejnym etapem jest pojawienie się larw i małych białych glist w szafkach lub na suficie. Ostatnim najbardziej widocznym efektem, są oczywiście małe skrzydlate owady wylatujące z szafek i przemieszczające się po naszej kuchni.
Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?
Pierwszą rzeczą jest wyrzucenie wszystkich produktów z szafek. Nie jest to ekonomiczny sposób, ale niezbędny. Pozbycie się jednego szkodnika z torebki z ryżem nic nie da. Trzeba koniecznie pozbyć się wszystkich artykułów z szafki, w której pojawiły się mole. Pojemniki oraz wnętrze mebli należy dobrze umyć, najlepiej wodą z płynem do mycia naczyń i dodatkiem octu.
Mole spożywcze – co zrobić, by nie powróciły?
Należy w szafkach umieścić produkty o zapachu, którego nie lubią mole. Najlepiej w dziurkowanych woreczkach lub po prostu na talerzyku. Suszone skórki z cytrusów, goździki, liście laurowe, umieszczone w pojemnikach lub szafkach na pewno zmniejszą prawdopodobieństwo zawitania tam moli spożywczych.